tirsdag 28. juli 2009

Sinnsykt forelsket


Denne boken av Katarina von Bredow handler om Katrin som vokser opp sammen med sin far og lillebror, og har en bestevenninne som heter Frida som ingen kan måle seg med. Sommerferien er over og det kommer en ny gutt, Adam, i klassen. Frida blir forelsket, og planen er at hun skal bli sammen med Adam, og Katrin med en annen gutt, Andreas. Men ting går ofte ikke slik man planlegger dem...

Katrin sin mor dro fra familien og flyttet til Brussel for å gjøre karriere da hun var liten, og har sluttet å sende brev til henne og broren.Hvorfor vil ikke moren ha noe med dem å gjøre? Farens kjæreste Marie flytter ut, og hun sliter med dårlig samvittighet fordi hun aldri har vært grei mot henne. Selv om Frida er hennes bestevenninne er det ikke alt hun kan forstå. Hun har ingen å snakke med, helt til den dagen hun møter Adam i parken.

Jeg merker (heldigvis kanskje:-)) at jeg ikke er helt i målgruppen for denne boken, men kan samtidig innrømme at jeg ikke har altfor store problemer med å leve meg inn i en 15 år gammel jente sin forelskelse og følelsesliv. Dette er nok fordi forfatteren skriver godt og fengende. Boken tar opp problemstillinger jeg tror mange kan kjenne seg igjen i. Katrin har mange motstridende følelser og føler at hun roter det til for alle rundt seg. Tittelen til tross, denne boken tar opp andre ting enn bare forelskelse. Likevel er den nok helst å anbefale til de som er drømmende og romantisk anlagt.

fredag 10. juli 2009

Sommerlektyre

Nå er det bare timer igjen til ferien min begynner og mengden med uleste bøker jeg har lånt eller kjøpt med meg hjem vokser og vokser. Valget av hvilken bok som skal bli den neste blir stadig vanskeligere ettersom antall blogger og nettsteder jeg følger med på og antall gode bokomtaler øker. Hvilken bok skal få starte ferien min og hvilke skal få være med i kofferten? Det er det som er de store spørsmålene i dag.

Jeg vil ha med noe krim, så jeg skal nok lage plass til en av favorittene mine, Minette Walters, og kanskje en for meg uoppdaget krimforfatter, Torkil Damhaug. Jeg har bestilt inn både den nye til Harlan Coben og Johan Theorin til biblioteket, men pakken kommer visst ikke før jeg er på ferie. Det var jo på en måte greit, så blir valgene litt færre. Så skal vi ha et leseprosjekt til høsten for VG1, så jeg burde lese noen flere ungdomsbøker, helst på norsk. I tillegg er det jo alle seriene om vampyrer, varulver, feer og hva mer det måtte være som jeg gjerne vil lese. Hvilke av de skal jeg begynne på? Foreløpig er det Charlaine Harris sin om Sookie Stackhouse som leder. Og til slutt, så var jeg innom Norli i går og fikk anbefalt et par bøker, blant annet Genesis av Bernard Beckett som skulle være så bra. Valgene er mange, men jeg tror jeg har klart å minske det ned til et overkommelig antall. Jeg er så glad jeg har en jobb hvor jeg kan oppdage og velge og vrake i gode bøker.

God sommer alle sammen!!

mandag 6. juli 2009

Englefjes


Da jeg begynte på denne boken satt jeg på fergen til Våge på Tysnes. Jeg har sikkert hørt det før, at Englefjes av Ingelin Røssland foregår på Tysnes, men jeg var ikke klar over det da jeg begynte på akkurat den boken akkurat da. Det er alltid ekstra morsomt å lese bøker som omhandler steder man kan kjenne igjen eller finne frem til etterpå. Jeg hadde en liten sightseeing til blant annet Uggdal og Våge etter at boken var ferdiglest for å gå i Engel Winges fotspor.

Så, for de som ikke vet hva denne handler om eller hvem Engel Winge er: Engel er en ganske rå og ung heltinne på 17 år som har fått sommerjobb i lokalavisen på Tysnes. Hun er av typen som liker å grave litt dypere i sakene hun får i oppdrag å skrive om, og de ender opp med å bli noe ganske annet enn de koselige sommersakene de i utgangspunktet skulle være. Engel er ikke den som gir seg før hun kommer til bunns i sakene og liker å jobbe på egen hånd. Dette gjør at hun blir både upopulær og utsatt for livsfare. I denne boken begynner det med noen ulovlige naust som etterhvert fører henne til noen lagt verre forbrytelser.

Engel Winge minner meg om en annen ung heltinne, Veronica Mars, fra TV-serien med samme navn som jeg også er veldig glad i. Engel er nok hakket råere, og boken mindre moraliserende enn en amerikansk high school-serie. Hun har for eksempel en hasjrøykende bestemor med en utsvevende litauisk kunstnerelsker som omsorgsperson, og er så klart ikke helt uskyldig selv heller. Jeg synes kanskje at mysteriet i Englefjes kunne vært noe grundigere gjennomgått, det skjer veldig mye på kort tid, men boken er både morsom, spennende og tøff. Jeg har til nå lest to bøker av Ingelin Røssland og vil mer enn gjerne lese flere. Jeg får starte med neste bok i denne serien, Englejakt, som står i bibliotekets hyller. Bok nummer tre, Engleslakt, kommer desverre ikke før vår 2010.

torsdag 2. juli 2009

The Awakening


Det er vanskelig å skrive om en oppfølgerbok uten å avsløre for mye om den forrige boken, men jeg skal gjøre mitt beste (omtale av den første boken, The Summoning, finner du forresten her). Chloe og de andre er splittet opp, Chloe og Rae er tilbake i fangenskap sammen med Tori, mens Derek og Simon er på rømmen. Sannheten om menneskene bak Lyle House og hvorfor de gjør alt for at disse ungdommene skal holdes fanget, begynner å komme frem, og Chloe må på nytt planlegge et fluktforsøk. Hun strever samtidig med å finne ut av sine nyoppdagede "evner" og har problemer med å kontrollere dem. Dette fører til en del ubehagelige opplevelser for henne i løpet av boken, og hun er ikke den eneste har problemer. Trekantdramaet mellom Chloe, Derek og Simon utvikler seg videre. Om det da kan kalles et drama, for det er ikke mye vi som lesere får vite om hva de tenker og føler, men vi må selv tenke oss frem til det.

Fortsettelsen på serien Darkest Powers er minst like bra som begynnelsen. I The Awakening er handlingen godt i gang og den er mer actionfylt og spennende enn den første boken. Det er ikke noe mer å si enn: les denne serien! Bok nr. 3, The Reckoning, kommer i mai 2010. Det er lenge til, men det er heldigvis så mange andre gode bøker man kan fylle ventetiden med:-)