onsdag 27. januar 2010

Pride and prejudice - tegneserie


Jeg har faktisk aldri lest Pride and prejudice, men sett både film og BBC-serie flere ganger, og nå også lest den i tegneserieversjon. Marvel illustrated har laget flere klassikere i tegneserieformat, men tekstforfatteren av denne versjonen av Pride and prejudice , Nancy Butler, mente at de alle var guttebøker og savnet tegneserier som var rettet mer mot jenter. Historien er kjent for de fleste, men skriver kort om handlingen for sikkerhets skyld. Elizabeth Bennet vokser opp med sin noe eksentriske familie på den engelske landsbygden på 1800-tallet. De er fem søstre som moren er svært opptatt av å få giftet bort. Når den velstående Mr. Bingley flytter til Netherfields arrangeres det ball og Ms Bennet er fast bestemt på at han skal velge en av hennes døtre til hustru. På ballet kommer også en annen velstående mann, Mr Darcy, som opptrer arrogant og stolt. Elizabeth kan ikke fordra mannen, men kanskje er hun for rask til å dømme ham.
Selv om jeg ikke har lest boken har jeg sett filmene så mange ganger at jeg gjenkjenner de aller fleste replikkene. Mitt inntrykk er at Nancy Butler har gjort en veldig god jobb med å plukke ut essensiell tekst og handling som gir et riktig inntrykk av historien i denne nedkortede versjonen. Tegningene av Hugo Petrus og Alejandro Torres er også veldig flotte og riktige. Det eneste jeg har å utsette her, er at jeg i den første delen noen ganger hadde problemer med å skille de kvinnelige karakterene fra hverandre. Dette er en av Jane Austens absolutt mest kjente romaner som har kommet i mange ulike utgaver, både på film og i bokform. Denne tegneserieutgaven vil jeg anbefale.

mandag 18. januar 2010

Kvinnen i buret

Kvinnen i buret er skrevet av den danske forfatteren Jussi Adler-Olsen og kom på norsk i fjor høst. Politimannen Carl Mørck har kommet tilbake på jobb etter st sykefravær. Han er kjent for å være vanskelig å jobbe med og ikke alle er særlig glad for at han er tilbake. Samtidig vedtar Folketinget at en ny underavdeling til politihuset i København skal opprettes, Avdeling Q. Denne avdelingen skal etterforske utvalgte henlagte saker. Dette kommer beleilig på politisjefen som velger Carl Mørck til å lede avdelingen med kun en assistent til å hjelpe seg. Avdelingens første sak blir Folketingpolitikeren Merete Lynggaards forsvinning noen år tidligere. Den gangen var politiets konklusjon at hun hadde tatt selvmord. Leseren følger Avdeling Q sitt arbeid og etterforskning i nåtid samtidig som vi følger Merete fra hun ble fanget og fremover i tid paralellt gjennom hele boken.

Kvinnen i buret er utrolig spennende, og en bok det er vanskelig å legge fra seg. At leseren hele tiden vet mer enn etterforskerne gjør det ekstra nervepirrende og frustrerende i og med at det ikke er noe vi kan gjøre. Grunnen til at den ikke får toppkarakter av meg er at jeg ikke var helt fornøyd med løsningen, som virket litt urealistisk på meg. Et annet lite minus er at også denne kriminalromanen har en middelaldrende skilt politimann i hovedrollen som jeg synes det er altfor mange av i denne typen romaner. Disse tingene hindrer imidlertid ikke boken i å være veldig bra, og er heldigvis ikke nok til å ødelegge en god leseopplevelse. I tillegg er assistenten til Carl Mørck, Assad, en original karakter som er både morsom og en god del smartere en han gir seg ut for å være. Den neste boken om Avdeling Q, Fasandreperne, kommer allerede i løpet av kort tid. Jeg gleder meg! Takk til Ladybug for et godt tips:-)

torsdag 14. januar 2010

Filmer

Jeg har skrevet lite om film på denne bloggen og synes det er på tide å gjøre noe med. Biblioteket har jo mange gode filmer til utlån. Her er noen av filmene jeg har sett de siste månedene:

The Hangover:
En kameratgjeng drar til Las Vegas, feirer utdrikningslag, våkner opp og husker ingenting fra dagen før. De prøver å rekonstruere gårsdagens hendelser og galt blir til verre. Filmen er veldig morsom, men ble litt ødelagt av å ha hørt mye om hendelser i filmen på forhånd.


17 again:
37 årige Mike får muligheten til å bli 17 år igjen, da han var stjerne på basketlaget, og komme tilbake til Hayden High der hans tenåringsbarn nå går. Han får muligheten til å komme nærmere sine barn og rette opp i det han angrer på. Dette er en helt grei underholdningsfilm, du vet hva du får, og den er faktisk morsom innimellom.


Død snø:
Denne norske filmen var nominert til Scream 2009 for blant annet beste utenlandske film. En vennegjeng drar på påskeferie på fjellet med ski, snøscooter, øl og alt som hører med. Alt virker som vanlig helt til en av de lokale kommer innom og advarer dem om en nazizombie-bataljon som hjemsøker fjellområdene. Jeg likte denne filmen bedre enn jeg trodde. Den er morsom, ekkel og annerledes enn andre norske skrekkfilmer.


Rabbit-proof fence:
I Australia i 1931 blir tre aboriginjenter kidnappet av staten, fordi de er av såkalt halvkaste og skal tvangsgiftes med hvite for å vanne ut rasen. De tre jentene rømmer, veien hjem er 2000 km og de har politiet etter seg. Filmen er basert på en sann historie og viser den brutale politikken den australske staten førte mot aboriginbefolkningen. Filmen er ektefølt og sterk.

mandag 11. januar 2010

Wings


Wings av Aprilynne Pike begynner når hovedpersonen Laurel og adoptivforeldrene har flyttet til byen og hun skal begynne på high school. Hun har tidligere blitt undervist hjemme av moren, men nå mener moren det er på tide å få en noe motvillig Laurel på skole. Laurel vet at hun er litt annerledes. Hun er veganer fordi hun ikke klarer å fordøye annen mat, hun liker helst å være ute, fryser sjelden og føler seg annerledes og litt utenfor på skolen. Allerede første dagen møter hun David som både liker, aksepterer henne og introduserer henne til sine venner. Den dagen Laurel skjønner at det virkelig er noe som er annerledes med henne er David god å ha både som venn og naturfagsnerd. Laurel må reise tilbake til hjemstedet for å finne svar på hvem hun er og hvor hun kommer fra. Dette er starten på et nytt liv og en ny verden for henne.

Dette var en utrolig gøy og spennende bok (nok en gang et godt tips fra Books for keeps) som ble lest ut alt for fort. Jeg har ikke lest noen andre bøker om alver, men synes denne virker original i forhold til andre bøker om overnaturlige vesener. Jeg må innrømme at det var fint å lese en bok av denne typen som ikke handlet om vampyrer for en gangs skyld. Alver er både vakre og fortryllende, men heldigvis ikke blodtørstige. Jeg synes denne boken var veldig fin, lettlest, passe spennende og morsom. Og for de som lurer så inneholder boken som vanlig et romantisk trekantdrama. Jeg har lagt merke til at alvebøkene har veldig vakre omslag og dette passer veldig godt til universet og stemningen ihvertfall i denne boken. Bok nummer to i denne serien, Spells, kommer i mai.

tirsdag 5. januar 2010

Noe å glede seg til i 2010

Jeg vil ønske alle bloggere og blogglesere et godt nytt år. Det nye året bringer forhåpentligvis mange gode leseopplevelser, filmopplevelser og andre opplevelser. Her er en liten oversikt over ting (stort sett bøker og filmer) å glede seg til i det kommende året måned for måned:

Januar:
6. Vampire Diaries begynner på TV Norge. Jeg syntes ikke den første boken var noe særlig, men kanskje serien er bedre.
7. Being Human starter på NRK3. Denne serien inneholder både vampyrer, varulver og spøkelser.
29. Alle mine kjære (The Lovely Bones) kommer på kino. Jeg synes boken var sånn passe, men er spent på hva Peter Jackson har fått til med denne.
Februar:
5. Den fantastiske Mikkel Rev kommer på kino i animert form. Roald Dahl er en av mine favorittforfattere, så denne må jeg få med meg.
24. Michael Jackson - This is it slippes på DVD. Jeg er fan og fikk ikke sett denne da den gikk på kino.
Mars:
5. Alice in Wonderland på kino. Tim Burton pleier å være spennende og har laget flere av mine favorittfilmer tidligere.
24. Forbrytelsen sesong 2 på DVD.
April:
5. Michael Grant - Lies, bok 3 i Gone-serien.
13. Glee sesong 2 begynner på Fox
Mai:
1. Kelley Armstrong - The Reckoning, nr 3 og den siste i The Darkest Powers-trilogien.
4. Aprilynne Pike - Spells, oppfølger til Wings som jeg leste i julen (omtale kommer)
26. True Blood sesong 2 kommer på salg i engelsk utgave.
Charlaine Harris - Dead in the family, bok nr 10 om Sookie Stackhouse.
Ingelin Røssland - Engleslakt, den tredje boken om Engel Winge skal komme i løpet av våren.
Juni:
4. Sex and the city 2
30. Eclipse, film nr 3 i Twilight-sagaen. Jeg har ennå ikke sett nr 2, så har forhåpentligvis mye å glede meg til.
True Blood sesong 3 begynner igjen på HBO. Får håpe det ikke tar for lang tid før den kommer til Norge og Canal+
Juli: Fant ikke noe her, men det er tross alt ferie for de fleste å glede seg til.
August:
24. Suzanne Collins - The Hunger Games book 3, har ennå ikke fått noen tittel.
November:
29. (i følge imdb.com) Harry Potter and the deathly Hallows: part one.

P.C. Cast sin vampyrserie skal komme på norsk i løpet av 2010 og filmatiseringen av Cormac McCarthys The Road, men har ikke funnet dato på noen av dem. Jeg har ikke funnet noe for alle månedene, men skal oppdatere etterhvert som det dukker opp noe. Når det gjelder norske bøker pleier det å komme mest om høsten, og jeg har fortsatt mange av fjorårets høstbøker å kose meg med i dette året. Det ser ellers ut til å bli et år med like mye vampyrer som det forrige. Personlig gleder jeg meg mest til siste bok i The Hunger Games og Harry Potter-filmen, men mai ser også ut til å bli en fin måned. Hva har jeg glemt og hva gleder du deg mest til?

mandag 4. januar 2010

Mer om bokåret 2009

Bokåret 2009 har gitt meg mange gode opplevelser og introdusert meg til en ny type bøker og nye forfattere. Jeg har lest en god del ungdomsbøker som jeg ikke har lest noe av siden jeg selv var i målgruppen. Flere av disse har vært blant mine favoritter. Jeg har lest tegneserieromaner og mer på engelsk enn jeg har gjort tidligere år. Det jeg har lest mindre av er krim, men det har blitt plass til noen krimbøker også. Jeg har i år lest 47 bøker og 8 tegneserier som jeg er ganske sikker på er mer enn jeg har lest på mange mange år. Det har med andre ord vært et veldig godt leseår og jeg satser på at 2010 blir like bra. For min egen nysgjerrighets skyld har jeg satt opp noen tall for hva jeg egentlig har lest.

Bøker av norske forfattere: 16

Bøker på nynorsk: 4

Bøker på engelsk: 18

Ungdomsbøker: 24

Kvinner/menn: 24/23

Fofatterens nasjonalitet: 9


Jeg har lest bøker av fofattere fra 9 ulike nasjoner, men de mest eksotiske er nok India og Japan. Jeg har ikke dekket alle kontinenter for jeg har ikke lest bøker av forfattere fra Sør-Amerika eller Afrika, så jeg får se om jeg får gjort noe med dette til neste år. Mitt mål for 2010 er å lese flere norske forfattere, for her har jeg mange hull, og å finne gode, lettleste bøker på engelsk først og fremst for gutter, for dette trenger jeg mer av i jobben.