fredag 30. januar 2009

Grøsser fra månen

Jeg har akkurat hatt gleden av å lese Darlah av Johan Harstad som ble belønnet med Brageprisen 2008 for beste ungdomsbok.



Året er 2012 og NASA ønsker å sende mennesker til månen igjen for første gang på 40 år. For å vekke interesse og å skaffe pengestøtte, lanserer de en konkurranse hvor ungdommer mellom 14 og 18 kan melde seg på. Tre stykker blir så plukket ut til en måneekspedisjon til basen DARLAH 2 hvor de skal være i en uke. Millioner av ungdommer verden over melder seg på, de tre som til slutt blir plukket ut kommer fra Stavanger, Paris og Tokyo. Før reisen opplever alle tre ting de ikke kan forklare, en slags advarsel mot å dra. På et gamlehjem i USA sitter en pensjonert senil vaktmester som har jobbet for det amerikanske forsvaret. Han vet knapt hvem han er, men han er smertelig klar over hva som kommer til å skje hvis mennesker igjen reiser til månen.

Spenningen bygger seg opp litt etter litt fra første side i denne boken med hint om hva som skal skje senere. Den siste delen er uutholdelig spennende, med en spesiell og uhyggelig stemning som ikke er så lett å kvitte seg med. Jeg vil ikke anbefale å lese denne rett før du skal sove, spesielt ikke hvis du er av den "lett"skremte sorten.

Ingen kommentarer: