tirsdag 18. desember 2007

Julehefter


Julen nærmer seg med stormskritt og det er tid for julehefter på biblioteket. Julehefter er en del av julens tradsisjoner for mange nordmenn, og flere av juleheftene har også lange tradisjoner. Knoll og Tott kom som julehefte allerede i 1911, og er faktisk den eldste tegneserien i verden som fortsatt utgis. Nr. 91 Stomperud kom som julehefte i 1938, og disse to er fortsatt de mest populære juleheftene i Norge. For mange er disse tegneseriene kun kjent fra juleheftene.

Nye tegneserier er også på vei inn i juleheftenes verden. Pondus kom for første gang i 1999, mens Nemi fulgte på året etter. Disse er mest populære blant ungdom, men de ser ikke ut til å danke ut klassikerne likevel. Klassikerne bringer frem minner fra barndommen og leses av både unge og gamle.

Andre tradisjonsrike julehefter som kan lånes og leses på biblioteket:

Fiinbeck og Fia - startet som julehefte i 1930 og er det nest eldste kun slått av Knoll og Tott.


Hårek - opptrer vanligvis i bladet Billy. Årets hefte er en blanding av striper fra serieskaper Dik Brown og litt nyere striper fra sønnen hans Chris Browne som tok over da faren døde i 1989.


Blondie - dette er verdens mest utbredte avistegneserie utgitt i 2300 aviser verden over. Den ble utgitt første gang i Norge i 1941.


Billy - Jul i Sumpleiren. Episodene i årets julehefte er hentet fra nyere amerikanske søndagssider tegnet av serieskaper Mort Walker i samarbeid med sønnen Greg. Billy ble utgitt i USA første gang i 1950 om Billy på college, men ble raskt truet av nedlegging. Ikke før Billy dro i militæret året etter ble serien en suksess, mye takket være Koreakrigen.

Carl Barks` jul - I historien Jul på Bjørnefjell stiftet verden for første gang bekjentskap med Onkel Skrue. Han var inspirert av blant andre Charles Dickens-figuren Ebenezer Scrooge (A Christmas Carol). Onkel Skrue var ikke tiltenkt mer en en opptreden i denne ene julefortellingen, men slik endte det jo ikke.

Ingen kommentarer: