onsdag 12. januar 2011

Ender's Game

En gammel enn klassiker jeg fikk lyst til å skrive litt om. Ender's Game er en science fiction-roman skrevet av Orson Scott Card i 1985. Det finnes en norsk oversettelse som heter Enders spill.

Jorden forbereder seg på invasjon fra rommet. De vet at de ekle, insektaktige aliens'ene kommer, for de har allerede invadert en gang før. Det var bare såvidt Jorden overlevde den gangen, og det neste angrepet blir verre. Og de som må utkjempe krigen er barn...

Jordens romflåte består nemlig av ubemannede, fjernstyrte kampskip. Ingen heltemodige kamper mann mot med laserpistoler her altså. Skipene fjernstyres fra jorden, og de som er aller raskest og best til å styre dem er barn i 10-14-årsalderen, opptrent på dataspill (det virket vel som en naturlig tanke i 1985).

Vår helt, Ender Wiggin, er et av de utvalgte barna som skal styre skipene. Han blir sendt avgårde til en brutal krigsskole hvor han blir en mester i krigsspill og krigsleker. Men skolen har også som mål banke alle menneskelige følelser ut av ham, og forvandle ham til en perfekt, iskald drapsmaskin. Kan Ender redde jorden? Kan Ender redde seg selv?

Boken er egentlig skrevet for voksne lesere, men ble enormt populær bant ungdom også. I ettertid er det lett å se at Card fant frem til en del tricks som går igjen i de aller mest poulære ungdomsbøkene nå, og det spørs om han ikke har hatt en god del innflytelse på dem.

Card skaper en situasjon hvor de voksne blir fjernet fra scenen og ungdommer må møte farene alene (tenk Dødslekene, eller Gone, eller I morgen). Han legger handlingen til en skole, og får et miljø som er oversiktlig og gjenkjennelig (Harry Potter, House of Night). Faktisk er det akkurat som lesernes egen verden, bare veldig dramatisk og viktig. Han sender helten sin gjennom en serie testsituasjoner, som ikke bare er som nivåene i et dataspill, de ER nivåene i et dataspill.

At en gammel bokpusher ser hjulene som holder handlingen i gang, forhindrer ikke at boken var utrolig spennende i 1985 og er utrolig spennende nå. Det er bare for alle som liker Dødslekene eller Harry Potter å kaste seg over den, altså. 5 i karakter!

En liten advarsel til slutt: Orson Scott Card har skrevet en halv bokhylle med oppfølgere til Ender's Game, og metervis med science fiction og fantasy ellers, men har vel aldri klart å treffe på helt samme måte.

2 kommentarer:

Jærbibliotek Ung sa...

Denne er kjempebra. Jeg liker måten det sosiale spillet blir beskrevet og hvilke knapper lærerne trykker på hos elevene for å oppnå resultat.

Jeg tenkte på boken igjen da jeg leste Fittekvote, på hvordan du formes av overordnede og det psykologiske spillet.

Den ble også nevnt hos (den beryktede?) forfatteren Kjetil Johnsen (Tusen biter, 3 venner) i forbindelse med hans serie den 4. parallell.

Forrykende bøker. Bibliotekets eksemplar og mitt eksemplar ble begge kjøpt på Søgne for 10 kroner. Jeg skulle hatt et eksemplar til ungdomsskolen, forslag?

Mari - Escape In A Book sa...

Ender's Game syntes jeg var en fantastisk god bok. Anbefaler den til alle og enhver som ikke tror de liker sci-fi.

Nå har forresten Scott Card nylig kommet med to nye ungdomsbøker som ser ut som de tilhører hver sin nye serie(Pathfinder og The Lost Gate), de er jeg veldig nysgjerrig på.