tirsdag 9. mars 2010

To nye filmer sett i vinterferien

The Hurt Locker: årets Osvarvinner handler om amerikanske elitesoldater som desarmerer bomber i Irak. Teamet som følges har akkurat fått en ny leder, sersjant James, som overrasker sine to underordnede med en noe annen stil enn sin forgjenger. Han virker overhodet ikke redd for å dø, og det er ikke bare sitt eget liv han setter på spill. For de som har sett HBO sin miniserie Generation Kill kan dette virke som en forlengelse. Det er et realistisk krigsdrama og er i likhet med miniserien, basert på førstehåndsobservasjoner fra en journalist. Regissør Kathryn Bigelow vant som den første kvinnen noensinne Oscar som beste regissør på selveste kvinnedagen (ihvertfall norsk tid:-)).


My Sister´s Keeper: familien Fitzgerald sin datter Kate får diagnosen leukemi som liten. Ingen av de eksisterende familiemedlemmene passer som donor og forelsdrene bestemmer seg for å få et nytt barn som ved medisinsk hjelp skal passe som donor. Det nye barnet Anna har blitt 11 år og bestemmer seg for at hun ikke vil mer, og går rettens vei for å få bestemme over sin egen kropp. Dette er en skikkelig grinefilm som jeg kunne ønske hadde vært bedre enn den er. Skuespillet er veldig bra, men det trykkes alt for mye på grineknappene med både lys, lyd og dialoger, og det funker ihvertfall på mine tårekanaler. Jeg savnet at en del problemstillinger som blir luftet ble grundigere tatt opp i løpet av filmen, som for eksempel det etiske dilemmaene rundt det å skape et donorbarn. Jeg leste et sted at boken har en annen og mer gripende slutt, men i Hollywood har de satset på noe mer publikumsvennlig. Kanskje den skal leses ved en senere anledning.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Likte du The hurt locker?

Silje sa...

Jeg skrev visst ikke helt hva jeg syntes om den. Jeg likte den absolutt, men ville nok synes den var mer interessant hvis jeg ikke allerede hadde sett Generation Kill, som jeg også likte veldig godt. Ikke fordi den nødvendigvis var bedre, men for de de ga meg noe av det samme.