lørdag 17. april 2010

Vinterjenter

Vinterjenter er ukens bok i Cappelen Damms bokbloggturné. I går skrev Myldretid om boken og i morgen er det klart for siste innlegg hos Lesekaninen.

Vinterjenter handler om tenåringsjenten Lia. Moren er mest opptatt av å redde andre menneskers liv som lege og faren er stort sett på jobbreise. Det er ihvertfall sånn Lia opplever det. Hun har flyttet til faren og bor der sammen med han, en stemor som gjør sitt beste, men som egentlig ikke forstår noe som helst, og lillesøster Emma som er den eneste som virker å kunne nå inn til henne. Bestevenninnen Cassie er funnet død på et motellrom etter å ha ringt Lia 33 ganger uten å få svar. Lia hjemsøkes av skyld og stemmene i hodet som sier at hun må beholde kontrollen, ikke spise og alltid bli tynnere. Og det er dette som er kjernen i boken, Lias kamp mot spiseforstyrrelsen og selvforakten. Denne kampen får leseren følge så nært og virkelig at det noen ganger kan føles nødvendig med en pause for finne tilbake til sin egen verden. For Lia sin verden er ikke en man vil være i for lenge.

Laurie Halse Anderson har skrevet en utrolig sterk bok som det tar tid å ta inn. Den gir et komplekst bilde av det å slite med en spiseforstyrrelse som gjør at jeg både forstår mer og samtidig litt mindre. Det handler om så mye mer enn å bli tynn, det handler om å ha kontroll over seg selv, mestre noe og å ha så mye selvforakt at man ønsker å skade seg selv. Dette er en bok alle tenåringer og tenåringsforeldre burde lese, men også alle andre som ønsker å få en innsikt i denne sykdommen og en god leseopplevelse.

Ingen kommentarer: