tirsdag 14. april 2009

Handgranateple

Handgranateple av Ingelin Røssland handler om Anja som vokser opp på en morellgård i Hardanger. Anja har alltid vært pliktoppfyllende, ordentlig og tatt liten plass, sin mors rake motsetning. Hun og bestekameraten Arild har alltid vært litt utenfor. Da hun begynner på videregående flytter hun på hybel i Odda fordi moren mener det er best for henne. I byen møter hun Malin som er både skummel og fascinerende. Anja ønsker så gjerne å bli akseptert og sett, og vennskapet med Malin får henne til å gjøre ting hun aldri ellers ville gjort.

Boken handler blant annet om vennskap, identitet og om å bli akseptert. Det høres kanskje klisjefylt ut, men Ingelin Røssland skriver veldig godt og boken er både spennende og gripende uten en moraliserende pekefinger. Jeg ble revet med fra første side i denne lettleste boken.

Hangranateple fikk UPrisen i 2007, som arrangeres av Foreningen !les hvor ungdom selv bestemmer hvilken bok som skal få prisen. Les om det her.2 kommentarer:

Lille søster sa...

Har en del utlån av bøkene hennes på biblioteket vårt, ungdommene liker dem. Men de leser dem mest når de er nødt til å lese en nynorskbok har jeg inntrykk av.
Har tenkt jeg skulle lest Englefjes - har du lest den?

Silje sa...

Nei, har ikke lest noe annet av henne, men vil gjerne. Det stemmer sikkert at de velger henne hvis de skal lese nynorsk, men tror mange hadde likt denne ihvertfall. Den er fengende, hadde ikke lyst til å legge den fra meg. Det er vel ofte det de trenger.