mandag 20. april 2009

Japansk blodig krim


I Katsuo Kirino sin bok "Ute" møter vi fire japanske kvinner som jobber nattskift på en fabrikk som produserer ferdiglunsjpakker. Etter en hard natts arbeid drikker de fire te sammen, før de går hjem til nye plikter hos mann, barn, syk svigermor osv. En natt etter jobb får en av kvinnene nok av sin gamblende og alkoholiserte mann, og dreper ham. Hun ringer en av venninnene fra jobben, som mobiliserer de andre til å partere og å kvitte seg med liket. Livet forandrer seg totalt for alle de fire kvinnene etter dette. De tilsynelatende sindige kvinnene har alle viklet seg inn i noe de ikke kan komme seg ut av.

Jeg har lest lite japansk litteratur, så jeg synes det var veldig interessant å lese om japansk hverdagsliv. Livet til disse kvinnene er fylt med ensomhet, rutine og plikter. Ønsket om et annet liv med større frihet får dem alle til å gjøre ting de aldri hadde forestilt seg. Det hverdagslige utvikler seg til å bli blodig, makabert og mørkt. Dette er ingen tradisjonell krim, men mer en japansk samtidsroman med thrillerpreg.

I starten synes jeg det var litt forvirrende med alle de japanske navnene og hadde problemer med å skille personene fra hverandre. Det tok heldigvis ikke så lang tid før det var på plass, blant annet ved hjelp av de gode karakterbeskrivelsene. Jeg synes dette var en fascinerende og interessant bok, men ble av en eller annen grunn ikke helt sugd inn i handlingen. Kanskje det er en forsvarsmekanisme for å stenge ute de mest makabre og realistiske beskrivelsene av hendelser, som noen ganger var helt på grensen av hva jeg tåler. Med denne advarselen vil jeg likevel anbefale boken til de som tør.


1 kommentar:

Monica Wirkola sa...

Flott tips! Så litt på boka her om dagen, men nå fikk jeg lyst å lese den.