mandag 24. august 2009

Southern Vampires Mysteries


Dead until dark er første bok i serien om Sookie Stackhouse av Charlaine Harris. Den har også akkurat kommet på norsk med tittelen Dødsjakt i Louisiana. Sookie serverer på en bar i en småby i Louisiana. Hun er i begynnelsen av 20-årene, har vært på noen få dater i sitt liv, og holder seg stort sett for seg selv. Dette er fordi Sookie har en egenskap som er få forunt, hun kan høre hva andre tenker. Dette gjør det vanskelig å finne den rette og hun blir i tillegg sett på som litt rar av de andre innbyggerne i byen. En dag kommer det inn en mørk og mystisk mann i baren som ikke avslører et ord av tankene sine til Sookie. Mannen er Bill, en nykommer blant byens forhatte vampyrer. En dag blir en av kollegaene til Sookie funnet drept og de fleste i byen mistenker vampyrene for å stå bak.


Noe av det jeg liker best ved denne serien er at hver bok har et avsluttet mysterium i motsetning til alle de seriene i samme sjanger som slutter med en cliffhanger. Det er mer overkommelig å ta en bok av gangen selv om også denne første boken slutter med noen uavklarte spørsmål. Disse spørsmålene dreier seg blant annet, som det ofte gjør, om kjærlighet. Boken har også mye humor og skildrer småbylivet i sørstats-USA på en morsom og finurlig måte. Hovedpersonen Sookie er både tøff, naiv og sjarmerende. For min egen del likte jeg også godt at hovedpersonen er nærmere min egen alder enn i de andre vampyrseriene jeg har lest. Disse bøkene er ikke rene ungdomsbøker som for eksempel Twilight-serien, og er forbi high school-stadiet, men er fortsatt like lettleste. Denne boken gir leseren både krim, grøss, humor og kjærlighet på en fengende og underholdende måte.

5 kommentarer:

Mari - Escape In A Book sa...

Jeg falt ikke helt for første bok, men er helt enig med deg at det er litt deilig med en hovedperson som er på min egen alder.

Jeg vil si at denne serien er for den eldre ungdommen.

Silje M.S. sa...

Ja, jeg er nok enig med deg i det siste. Har du lest videre i serien? Jeg har hørt flere si at den blir bedre.

Lille søster sa...

Kommer til å prøve denne etter hvert. Har lest den første Aurora Teagardenboka, og likte den ganske godt.

Mari - Escape In A Book sa...

Nå har jeg lest alle de åtte første bøkene og jeg kan skrive under på at de blir bedre etterhvert. Ble helt hekta!

Silje sa...

Å, da må jeg snart lese videre. Har sett første sesong av True Blood og er nå i gang med andre. Har du sett serien? Jeg lurer på om bok 2 og sesong to i serien er veldig forskjellig så jeg skal hoppe til bok 3. Bok 1 og sesong 1 er jo relativt like.