onsdag 26. august 2009

Lesebrett

Nå for tiden tester jeg ut et lesebrett, Sony PRS 700, som vi har kjøpt inn til den ene skolen jeg jobber på. Førsteinntrykket mitt av lesebrettet da jeg slo det på, var at jeg ble skuffet over kvaliteten på skjermen. Skjermen er matt og har en mørk bakgrunn som gjør teksten vanskeligere å lese. I tillegg reflekterer skjermen lyset, så det er vanskelig å finne den rette belysningen som ikke reflekteres for mye, men som likevel gir deg lys til lesingen. Jeg leste på Eirik Newth sin blogg etter at brettet var bestilt at Sony PRS 505 hadde bedre skjermkvalitet enn Sony PRS 700. Dette er visst fordi de har lagt et plastbelegg på skjermen på sistnevnte fordi den skal være trykkfølsom. Nå holder jeg på med min første bok på lesebrettet og inntrykket av skjermen er noe bedre. Jeg har aldri testet ut noen andre lesebrett, så har ikke noe annet enn en PC-skjerm å sammenligne med, og jeg vil påstå at denne er mye mer behagelig å lese på enn det. Det går også an å få lys på skjermen som passer veldig fint til sengelesing i mørket:-)

Andre positive ting med brettet er at du kan førstørre og forminske teksten til den størrelsen som passer deg best. Det går raskt å bla om sidene og når du trykker på brettet kommer det rett inn på den siden i boken som du holdt på med da du slo det av. Boken er klar til å leses videre i samme sekund som du trykker på power-knappen. Du kan gjøre egne notater, merke deler av teksten, noe som kan være nyttig for meg når jeg skal skrive om bøkene jeg leser her på bloggen etterpå.

Når det gjelder innhold til brettet har jeg ikke så mye av det foreløpig. Et problem for oss som skole er at alle e-bøker må betales med kort. Dette må vi finne en løsning på snart. Det finnes også en del gratis digitale bøker man kan laste ned. Jeg har foreløpig kjøpt et par bøker og funnet noen gratis og lastet ned ulik programvare. Jeg gleder meg til å få litt mer tid utover høsten til å finne flere bøker og å teste brettet videre.

2 kommentarer:

Jærbibliotek Ung sa...

Hei

Har du prøvd hvordan det takler pdf-filer og txt-filer ? Vi tenker litt på et lesebrett, men i forbindelse med åkunne tilby f.eks. politiske sakspapirer, lange artikler og gratis e-bøker (Project Gutenberg f.eks.)

Silje sa...

Pdf-filer skal gå fint, men ikke txt-filer tror jeg. Jeg skal si fra når jeg har fått testet det ut litt mer.