mandag 18. januar 2010

Kvinnen i buret

Kvinnen i buret er skrevet av den danske forfatteren Jussi Adler-Olsen og kom på norsk i fjor høst. Politimannen Carl Mørck har kommet tilbake på jobb etter st sykefravær. Han er kjent for å være vanskelig å jobbe med og ikke alle er særlig glad for at han er tilbake. Samtidig vedtar Folketinget at en ny underavdeling til politihuset i København skal opprettes, Avdeling Q. Denne avdelingen skal etterforske utvalgte henlagte saker. Dette kommer beleilig på politisjefen som velger Carl Mørck til å lede avdelingen med kun en assistent til å hjelpe seg. Avdelingens første sak blir Folketingpolitikeren Merete Lynggaards forsvinning noen år tidligere. Den gangen var politiets konklusjon at hun hadde tatt selvmord. Leseren følger Avdeling Q sitt arbeid og etterforskning i nåtid samtidig som vi følger Merete fra hun ble fanget og fremover i tid paralellt gjennom hele boken.

Kvinnen i buret er utrolig spennende, og en bok det er vanskelig å legge fra seg. At leseren hele tiden vet mer enn etterforskerne gjør det ekstra nervepirrende og frustrerende i og med at det ikke er noe vi kan gjøre. Grunnen til at den ikke får toppkarakter av meg er at jeg ikke var helt fornøyd med løsningen, som virket litt urealistisk på meg. Et annet lite minus er at også denne kriminalromanen har en middelaldrende skilt politimann i hovedrollen som jeg synes det er altfor mange av i denne typen romaner. Disse tingene hindrer imidlertid ikke boken i å være veldig bra, og er heldigvis ikke nok til å ødelegge en god leseopplevelse. I tillegg er assistenten til Carl Mørck, Assad, en original karakter som er både morsom og en god del smartere en han gir seg ut for å være. Den neste boken om Avdeling Q, Fasandreperne, kommer allerede i løpet av kort tid. Jeg gleder meg! Takk til Ladybug for et godt tips:-)

2 kommentarer:

Mari - Escape In A Book sa...

Så bra at du likte boken! Kan jo si meg enig i kritikken når jeg har lest hva du har skrevet men akkurat da jeg leste boken selv så syntes jeg den var utrolig bra :)

Beatelill sa...

Jeg har lest Fasandreperne, men ikke kvinnen i buret. Boka var god på mange måter, men jeg burde kanskje ha lest den første boka om avdeling Q for å få med meg litt mer om hovedkarakterene i boka.