onsdag 27. januar 2010

Pride and prejudice - tegneserie


Jeg har faktisk aldri lest Pride and prejudice, men sett både film og BBC-serie flere ganger, og nå også lest den i tegneserieversjon. Marvel illustrated har laget flere klassikere i tegneserieformat, men tekstforfatteren av denne versjonen av Pride and prejudice , Nancy Butler, mente at de alle var guttebøker og savnet tegneserier som var rettet mer mot jenter. Historien er kjent for de fleste, men skriver kort om handlingen for sikkerhets skyld. Elizabeth Bennet vokser opp med sin noe eksentriske familie på den engelske landsbygden på 1800-tallet. De er fem søstre som moren er svært opptatt av å få giftet bort. Når den velstående Mr. Bingley flytter til Netherfields arrangeres det ball og Ms Bennet er fast bestemt på at han skal velge en av hennes døtre til hustru. På ballet kommer også en annen velstående mann, Mr Darcy, som opptrer arrogant og stolt. Elizabeth kan ikke fordra mannen, men kanskje er hun for rask til å dømme ham.
Selv om jeg ikke har lest boken har jeg sett filmene så mange ganger at jeg gjenkjenner de aller fleste replikkene. Mitt inntrykk er at Nancy Butler har gjort en veldig god jobb med å plukke ut essensiell tekst og handling som gir et riktig inntrykk av historien i denne nedkortede versjonen. Tegningene av Hugo Petrus og Alejandro Torres er også veldig flotte og riktige. Det eneste jeg har å utsette her, er at jeg i den første delen noen ganger hadde problemer med å skille de kvinnelige karakterene fra hverandre. Dette er en av Jane Austens absolutt mest kjente romaner som har kommet i mange ulike utgaver, både på film og i bokform. Denne tegneserieutgaven vil jeg anbefale.

4 kommentarer:

Lille søster sa...

Den finnes vel ikke på norsk vel? Skal ha formidling for 8. trinn, og dette hadde vært noe.

Silje sa...

Det tror jeg ikke. Dracula vet jeg finnes på norsk i tegneserieform. Ikke helt det samme, men kanskje det hadde vært noe likevel.

Mari - Escape In A Book sa...

Denne har jeg lyst til å lese :) men først bør jeg lese min utgave av P&P.

Lille søster sa...

Ja, Dracula har jeg fått med meg og anbefalt. Ellers takk for tipset:)